“Neem nou de Bijbel….”

“Fakenieuws is al duizenden jaren bij ons”, aldus Yuval Noach Harari. “….neem nou de Bijbel…”

In bovenstaande video doet hij onder meer deze uitspraak op 2:25 waarop het publiek en de presentator besmuikt lachen. Iets eerder in de video zegt hij ook al dat de kracht in de herhaling zit; hoe vaker men een leugen herhaalt, hoe meer mensen het geloven.

Dit fakenieuws verhaal is overigens ook al heel lang in omloop. Het is de bokkenpoot met name te doen om in twijfel te trekken wat God gezegd heeft. Die neiging wordt ook in bovenstaande video weer eens duidelijk. Harari wéét wat hij hier doet.

De Bijbel spreekt voor zich. Deze verzameling geïnspireerde boeken (66 of 70, afhankelijk van hoe je telt) gaat al duizenden jaren mee, en zal ook nog minstens duizend jaar meegaan. In de Bijbel is er ook sprake van profetie. God kondigt hierin gebeurtenissen aan, lang voor ze gebeuren. En het mooie is, dat er niet alleen profetie in te vinden is die al ‘uitgerold’  is, maar ook die nog wacht op de uiteindelijke vervulling ervan.

Ik kwam deze link tegen en toen werd ik weer bepaald bij het feit hoe actueel die ‘oude’ Bijbel eigenlijk is.

Inside Luxury Bunkers Where Ultra-Rich Prepare for Doomsday (businessinsider.com)

Die neiging om onder de grond weg te willen kruipen om zo aan doem, onheil, chaos te ontkomen is ook geprofeteerd. In de eerste eeuw na Christus schreef de apostel Johannes de volgende woorden:

En de koningen der aarde, en de groten, en de rijken, en de oversten over duizend, en de machtigen, en alle dienstknechten, en alle vrijen verborgen zichzelven in de spelonken en in de steenrotsen der bergen,
En zeiden tot de bergen en tot de steenrotsen: Valt op ons, en verbergt ons van het aangezicht Desgenen Die op den troon zit, en van den toorn des Lams;
Want de grote dag Zijns toorns is gekomen, en wie kan bestaan? Openbaring 6:15-17

Ik zet er enthousiast en bemoedigd een stelling tegenover:

De Bijbel bepaalt wel wat fakenieuws is.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.