De Gemeente is niét de bruid…..

Wil de échte bruid opstaan?
Door: Ab Klein Haneveld

Geloof in de opname van de Gemeente verdraagt zich niet met de opvatting dat die de (reine) bruid van Christus is. Omdat men niet weet dat de Gemeente der eerstelingen Zijn lichaam is, waarbij gelovigen van vóór Zijn opstanding niet kunnen horen, komt men tot de vreemde conclusie die nergens in de Bijbel wordt getrokken. Er ligt een vervangingsleer aan ten grondslag, waarin de Gemeente de voortzetting van Israël is. In Efeze 5, waaraan men de opvatting soms ontleent, worden de woorden bruid en bruidegom niet gebruikt en gaat het om de gemeenschap van man en vrouw. De bruid daarentegen is verloofd, maar niet gehuwd, al is er wel een belofte van trouw. Dat was het geval met Jozef en Maria. Over haar was gezegd dat de maagd een mannelijke zoon zou baren, de uit Israël voortgekomen Gemeente, met een hemelse bestemming. Die heeft gemeenschap met de Heer en kan alleen daarom al niet de bruid zijn, die Israël heet en straks op aarde regeert. Als Christus met Zijn lichaam, de Gemeente, weerkomt ontmoeten twee volken elkaar: de Gemeente en het gezochte Israël: Christus’ bruid.

 

Zie ook:

De Gemeente, lichaam of bruid?

Is de Gemeente de Bruid van Christus of is zij dat niet?

3 thoughts on “De Gemeente is niét de bruid…..

 1. Hallo Jaap…
  dit is een onderwerp waar best wel veel verschillende meningen over zijn.
  Ik persoonlijk ben zeker geen fan van Ab Klein Haneveld.

  Ook al die visies die rond gaan over … Wie is de bruid van Christus… wordt je vaak niet veel wijzer van.

  Wat mij als één van de eerste punten opviel, zijn de eerste hoofdstukken van Handelingen. Daar lezen we in hoofdstuk 3 het ontstaan van de allereerste gemeente van Jezus. Bestaande uit gelovige Joden/Israëlieten in Christus Jezus.
  Verder op in Handelingen zien we het ontstaan van de allereerste gemeente uit de heidenen.

  Welke gemeente is dan niet de bruid volgens vele visies??? Dan komen velen in de knel, en worden er veel fantasieën gecreëerd, om hun, oohh zo belangrijke visie pas klaar te maken.
  Maar wel ten koste van Gods Woord.
  Velen willen niet aanvaarden dat bij de Heere Jezus maar één gemeente is…bestaande uit Israëlieten en Grieken, (heidenen).

  God is nooit gestopt met Israël… het verschil is dat met en door de Heere Jezus óók de gelovigen uit de volken er bij horen, alleen door hun geloof.

  De bruid van Jezus Christus zijn alle gelovigen die bij de Heere horen. Ook wel Gemeente genoemd waar Jezus de Hoeksteen van is, ook wel het Lichaam van Jezus, ook wel samen één kudde en één Herder, samen één boom, Rom. 11, en ga zo maar door.

  Zo zie ik de Bruid van de Heere Jezus, bestaande uit alle gelovigen, de Jood/Israëliet en de gelovigen uit de volken.
  Wat is hun gezamenlijke deler…. de gestorven en opgestane Heere Jezus Christus. Hun aller geloof in Hem… in Jezus is éénheid.

  Zo geloof ik dat.

  Gods zegen Jaap en hartelijke groet, Esther.

 2. Hoi Esther,
  Het gaat er niet om waar we fan van zijn. Ik ben ook geen fan van Ab Klein Haneveld. Ook niet van Christenen voor Israel, of de Christenunie… of…

  Hoewel ik van Ab veel geleerd heb, en ook veel respect voor ‘m heb.

  Waar het natuurlijk wél om gaat is wat de Schrift zegt. Niet of onze mening daar in terug te lezen valt. Of iets anders wat ons beter uitkomt.

  Mij is in elk geval wel duidelijk dat een goed begrip van wat de gemeente van Christus is, en wat ze niet is, en welke rol voor Israel in de toekomst als gelovige natie is weggelegd, onontbeerlijk is, Waarom anders maakt de Bijbel en in het bijzonder Paulus en Petrus ons hier zo vaak opmerkzaam op?

  Zie bijvoorbeeld:

  Wat is de gemeente, wat is ze niet?

  De gemeente heeft een hemelse roeping
  Israel heeft een aardse roeping

  Dat is iets wat ik van harte geloof.

  Met hartelijke groet, Jaap

 3. Jaap hallo, ik had net getypt, toen zag ik jou schrijven.

  Dat weet ik wel, het gaat niet zo zeer wel of niet een fan van iemand zijn, maar voor mij gaat het om de leer die gebracht wordt.

  En ik ben het ook helemaal eens… het gaat ook niet om onze mening, maar wat Gods Woord zegt.

  En toch is dat niet altijd makkelijk, je krijgt zo gauw het groep vorming.
  Ieder met dezelfde mening gaat naar vakje A. Ieder met een ietwat andere mening gaat naar vakje B. enz.

  Als we elkaar maar zien in de Heere Jezus, want dat is toch wel het allerbelangrijkste voor ons allemaal.

  Jaap, hartelijke groet, Esther.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.